lauantai 15. syyskuuta 2012

Pompidou & kumppanit

 Torstaisin mulla on (toistaiseksi ainakin) ollut vapaapäivä, ja koska läksyjen tekeminen ei ihan sujunut, niin päätin pitää tauon ja lähteä pienelle kaupunkikierrokselle, taas...
 En ollut vielä käynyt Centre Pompidoussa, joten päätin tsekata senkin, kun se kerta suht helpon kävelymatkan päässä on. Ilmoista en osaa oikein sanoa enää mitään. Yleisesti ottaen on viileää, mutta heti kun aurinko vähänkin paistaa, on lämmin, joten pukeutuminen on hiukan haasteellista. Luonnollisesti mulla se ei ole onnistut alkuunkaan, aina on liikaa tai liian vähän. Viime aikoina on ollut jonkin verran sateita, nekin tietysti juuri silloin kun en muista ottaa sateenvarjoa mukaan. :)
 Arki on myös näyttänyt lähtevän muillakin pyörimään, torstaina nimittäin huomaa selvästi väkimäärän lisääntyvän, kun viikonlopputuristit valtaavat keskustan ja Seinen ympärystän.

 Ensimmäisessä kuvassa on Palais du Justice, eli jonkin sortin oikeustalo, vai pitäisikö sanoa palatsi, heh. Siellä riitti kuhinaa, ilmeisesti sinne pääsee turistejakin sisälle, mutta paikalla oli myös paljon vartijoita, poliisiautoja ja jonkin verran toimittajia. En ole aivan varma, että puidaanko sitä etelässä tapahtunutta perhesurmaa tuolla vai jossain muualla. Jotenkin sain uutisista kuitenkin käsityksen, että asiaa käsiteltäisiin Pariisissa; en kuitenkaan pistä päätäni pantiksi. Olisin halunnut, että kuvassa näkyisi oven yläpuolelle kaiverretut: "Liberté, Égalité, Fraternité", mutta aina ei voi voittaa.


 Centre Pompidou on siis tämmöinen modernin taiteen keskittymä, tai yksi niistä. Otinkin kuvia siitä rakennuksesta, joka on aika hassun näköinen ainakin ulkoa päin, en jaksanut lähteä sisälle seikkailemaan, ettei aikaa menisi niin paljon. Värejä ainakin riitti ulkonakin, kuten näistä suihkulähdekuvista näkyy. Tämä aukio oli omistettu Igor Stravinskylle, hieman omaperäinen heppu hänkin.

 Tuo kuvan kummajainen oli meidän ranskan kirjojen kannessa, kun vitosluokalla alettiin muka ranskaa lukemaan! Mulla meni varmaan vajaa vuosi tajuta, että se oikeasti esittää jotakin, ja myöhemmin meidän ope kertoikin, että se on osa suihkulähdettä Pariisissa. Se kuva oli salaperäisesti otettu takaapäin, ettei vaan blondit tajuaisi. :(


Tässä näkyy siis tämä itse rakennus, josta en oikein osaa sanoa juuta enkä jaata. Nuo "rakennustelineet" on oletettavasti pysyviä, ja ylöspäin kohoavassa "putkilossa" meni liukuportaat. Sisällä on ainakin iso kirjasto ja jotain taidenäyttelyitä. Aukion ympärillä oli myös paljon kahviloita ja taidekauppoja, joissa myytiin muutakin krääsää, kuten muistikirjoja, kalentereita ja paljon erilaisia postikortteja.


 

 Pariisilaiset on kyllä istuskelun ja hidastelun mestareita! Joka ikisellä aukiolla, penkillä tai portaalla on aina jonkin verran porukkaa istuskelemassa, syömässä tai juomassa. Joskus tuntuu ettei niillä ole ikinä kiire mihinkään, varsinkin silloin kun itse yrittää kaahata johonkin, esimerkiksi tunnille... Joku tyttö sanoikin jollain kurssilla, että häntä häiritsee hieman pariisilaisten tapa kävellä. Se on jotenki eriainen kuin Australiassa. :D Aloin myöhemmin ajatella asiaa, ja se on totta. Täällä kävellään tosi rauhallisesti ja jotenkin epäloogisen suoraviivaisesti, eikä todellakaa väistellä vastaantulijoita, ellei meinata kävellä täysin nokikkain. Kohteliaasti kuitenkin pyydetään anteeksi, jos meinataan törmätä, mutta itse ei tehdä elettäkään väistöliikkeen osalta.






 Perjantain kunniaksi koulun jälkeen me käytiin Laduréesta ostamassa "Pariisin parhaita macaroneja". Hintaa näillä sokeripanoksilla oli ihan kiitettävästi, mutta oli ne ihan maukkaita kahvin kanssa! Värejä ja makuja oli kymmenittäin. Tämä kyseinen leipomo tai mikä ikinä onkaan on kuulemma joku kuuluisakin. Ilmeisesti siitä olivat myös muut turistit tietoisia, kaikki paitsi minä. Onneksi mun kaverit kuitenkin tiesi! :)



 Illalla lähdettiin sitten kiinalaiseen syömään. Näitä kiinalaisia alueita on ilmeisesti useampi täällä, mutta tämä oli niin "aito", että Mäkkärikin oli kirjoitettu kinukoukeroin! Maha täynnä ja vähistä unista täysin koomaisena oli hyvä valua takaisin kotiin ja nukkua pitkästä aikaa kunnon yöunet. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti