tiistai 21. elokuuta 2012

La Défense

Heipsankeikka!

 Ei mun pitäny näin pian vielä kirjotella, mutta kävin niin siistissä paikassa tänään, että on ihan pakko, ettei tuu samanlaista romaania kun edellisellä kerralla. Tähän alkuun vaan pitää todeta, että ruotsalaiset on löytäny Pariisiin, eikä tässä vielä kaikki: ne myy Marimekkoa omassa kaupassaan! Teki mieli mennä lipun kans heilumaan tonne että heheheee ei nää oo teidän tuotteita. No joo, menipä taas. En oikeasti ollu noin kiihtynyt, enneminki nauratti.

 No niin, asiaan. Päätin siis lähteä käymään Pariisin "ulkopuolella", eli periaatteessa Suur-Pariisin puolella, La Défensessä.  Koulukirjoissa joskus ehkä yläasteella oli kuva valtavasta "laatikosta", jonka keskellä on reikä. Silloin se oli aika ruma mun mielestä, mutta nyt ajattelin, että voishan sen käydä tarkistamassa. Mutenkaan tässä keskustassa ei juuri pilvenpiirtäjiä näy, tämä kun on vähän semmonen koristeellisten kukkaparvekkeiden ja vanhojen palatsien mansikkapaikka.

Vähän mua kyllä jänskätti lähtä metroseikkailuun ypöyksin, mutta onneksi täällä on selkeät metrokartat, vaikka se melko sokkelolta aluksi näyttääkin. Käppäilin ensin kaupungintalolle, eli suht kauas, koska halusin mennä suoraan perille vaihtamatta metroa.






Tällaset maisemat mulla oli ennen maan alle menoa. Yläpuolen kuvassa vissiin näkyykin ihan suht selvästi tuo Notre Dame ja tuo kuvitus tuossa oikealla on se kaupungintalo, Hôtel de Ville. Mulle tuli tuosta rakennuksesta jotenki mieleen Tyrtsin kunnantalo, vissiin yhdennäköisyys on niin huomattava.. ;)
Jos joku on joskus miettinyt, mitä löytyy Riemukaaren toiselta puolelta, niin mulla on nyt vastaus! Koska Champs-Élysées loppuu/alkaa siitä, niin toisella puolella on suora tie tänne La Défenseen, jossa on se niin sanottu modernimpi versio riemukaaresta (Grande Arche), johon mun turistioppaan mukaan mahtuis myös Notre Dame sisälle, niin jätti se on.
 Oli oikeastikin aika hassua, miten maisemat muuttu niin radikaalisti. Ja täytyy myöntää, että oon aina ennen arvostanut enemmän sellasta ikivanhaa krumeluurihommaa kun tätä modernia rakennus/taidetyyliä. Onneksi poikkeuksia on olemassa, koska taisin aika lailla ihastua tähän paikkaan. Ehkä siksi, koska siellä oli niin rauhallista ja hiljaista. Ja miten se sitten on mahollista? Alueella ei ajettu autoilla. <3


La Défense on siis tämmönen pukumiesten paratiisi, tai keskittymä tai mikä nyt lie. Taisin pamahtaa paikalle just niiden ruokatunnilla, koska koko Esplanadi kuhisi virkamiehiä ja -naisia. Omituisinta ehkä oli se, että vaikka siellä oli todellakin ruokapaikkoja, mistä valita (kyllä niissäkin riitti porukkaa), niin uskomattoman monet ahtoi itseensä mäkkisapuskaa. Sääliksi vaan kävi poikia puvut päällä; ilma ei oikeasti ollu mitenkään miellyttävän viileä, vaan aika hot. Säätiedotuksen lupailemaa ukkosta ei kyllä näkynyt mailla eikä halmeilla, phah.

Sillä välin kun toiset söivät niin papat olivat päättäneet pistää petankipelit pystyyn. Yleisöäkin riitti ihan kivasti. Osa oli puolestaan nokosilla puistonpenkeillä. Oli hiukan hassua kyllä nähdä pukumies puistonpenkillä nukkumassa, kun on ehkä vähän tottuneempi niihin resupekkoihin..







Esplanadille, joka päättyi tähän Grande Arche:en, oli ripoteltu enemmän ja vähemmän moderneja taideteoksia. En olisi ikinä uskonut sanovani tätä, mutta ne oli oikeasti hienoja ja ne sopi siihen ympäristöön.
Lisäksi Esplanadin päässä oli aivan jättisuuri ostosparatiisi, Les 4 temps. Se oli niin valtava, etten jaksanut kiertää sitä kokonaan vaan päätin palata takaisin paremmalla shoppailutuulella. Ehkä hommaan itselleni myös shoppailukaverin sille reissulle.





No siinä se nyt on! En tiedä vieläkään, meniskö tuonne aukkoon muka Notre Dame, mutta aika korkea se oli. Tuolla portailla kun istuskelin ja söin eväitä, niin pystyin ihan vaivatta näkemään Riemukaaren, vaikka välimatkaa tietty vähän olikin.

 Näin tämän paikan muuten lentokoneessa tulomatkalla, oli aika siistiä oikeastaan nähdä kaikki niin korkealta. Eiffeltorni oli todella säälittävän kokoinen verrattuna tähän pläjäykseen.



Tässäpä vähän eväidensyöntimaisemia. Olin kerrankin säästötuulella ja ostin eväät ruokakaupasta, enkä mistään brasseriesta tai bistrosta tai mitä näitä nyt on. Hyvää se wrappi oli silti! :)

Tuo sormi on mun mielestä aika hassu. Näin siitä kuvan lehdessä aamulla kun lueskelin ennen lähtöä, mutten tajunnut, että se on oikeasti sormi. No joo, nyt voidaan jo miettiä mun aivokapasiteettia, koska kyllähän tuon sormeksi tunnistaa... Tiedä sitten keneltä tuo on tuohon tippunut.

Takaisin tullessani oli pakko pysähtyä ja vihdoin armahtaa mun jalkaparkoja, jotka varmasti osaa jo hoosiannan ulkoa. Uitin niitä siinä vesialtaassa, joka oli ihan metropysäkin päällä, jos niin voi sanoa. Oli aika ihanaa, vesikin oli suht viileää vaikka allas oli melko matala.

Tullessani takaisin päin vaihtelin jo metroja ja päädyin Montparnassen valtavalle rautatieasemalle. Siitä sitten ikkunaostosten kautta kämpille. Illalla meen ihan ekaan vaihtaritapaamiseen, nään mun tulevia koulukamuja ekaa kertaa. Saa tää hiljaiselo jo loppuakin, pakko päästä puhumaan ääneen!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti